Decorațiunile și stilurile de amenajare
Din ce în ce mai mult, decorațiunile și accesoriile decorative au devenit din simple obiecte de decor cu rol pur estetic, elemente centrale în peisajul interioarelor și al exterioarelor.
Pentru a crea un spațiu personal, unic, este important să mizezi pe decorațiuni cu un rol important în integrarea unui anumit concept în amenajarea unui spațiu. De aceea, decorațiunile interioare trebuie să fie alese astfel încât să creeze o imagine frumoasă de ansamblu, împreună cu piesele de mobilier din fiecare cameră.
Liniile clare și curate
Dacă te orientezi către liniile clare și curate ale interioarelor moderne, alegerile se vor îndrepta către decorațiuni interioare de dormitor, living sau birou cu o paletă simplă de culori și care includ în construcție sticlă, oțel sau alte metale. Mobilierul în linii drepte – scaune, fotolii și mese cu picioare subțiri sunt caracteristice acestui stil de amenajare, iar accesoriile din inox sau sticlă completează încăperea.
Contemporan
Similar, dar totuși diferit, contemporanul aduce cu sine mai multă flexibilitate care se traduce prin linii curbe și posibilitatea de a include în spațiu obiecte în cele mai noi tendințe și în nuanțe ceva mai provocatoare. Se evidențiază prin contraste, culorile stridente sunt combinate, în general, cu cele neutre. Se folosesc decorațiuni pe bază de pietre sau flori uscate, puse în boluri. Un alt element al acestui stil sunt vazele cu diverse decorațiuni abstracte, ghivece cu arbuști precum palmieri sau lămâi.
Minimalism
O abordare minimalistă îți va reduce semnificativ lista de cumpărături, pentru că acest stil se bazează în esență pe funcționalitate. Include obiecte de mobilier și decorațiuni în linii simple, drepte, de dimensiuni reduse, fără detalii inutile și într-o gamă de nuanțe neutre care gravitează în jurul tonurilor de alb, negru, gri și crem. Această direcție înseamnă doar 2 – 3 obiecte decorative (tablou, ramă foto, vază, bol cu flori sau pietre) alese însă cu foarte multă grijă. Pentru a da o notă de rafinament încăperilor te poți folosi de plante, o vază de colecție într-o formă neobișnuită, un tablou abstract, colorat sau de câteva fotografii răsfirate.
Industrial
Nici interioarele industriale nu îți dau posibilitatea de a introduce multe elemente artistice. Elementul distinctiv pentru un astfel de spațiu este senzația că sunt neterminate, nefinisate, indiferent că vorbim despre o canapea sau o statuetă. Materialele specifice sunt lemnul, cărămida, piatra, metalul, iar culorile acoperă o paletă neutră inspirată din tonurile elementelor constructive. Se completează plăcut cu tablouri abstracte sau fotografii pentru adăugarea de contraste.
Funcțional
Deși este caracterizat adesea de interioare aproape complet albe, mobilier funcțional, linii clare și simple și amenajări spațioase, neîncărcate, stilul scandinav acordă un rol deosebit accesoriilor. Acestea, deși puține la număr, sunt cele care adaugă culori vii și plăcute la nuanțele neutre care definesc ambientul. Pot fi veioze, vaze și boluri colorate, plante naturale sau artificiale, perne și decorațiuni interioare pentru pereți.
Tradițional
Amenajările tradiționale sunt printre cele mai ofertante la capitolul accesorii decorative. Sunt definite de linii clasice, culori intense, lemn de nuanță închisă și o varietate de forme, texturi și materiale. În acest caz, se vor potrivi perne, pături, veioze, tablouri, cufere, tabureți pentru picioare și o varietate de alte opțiuni, cu detalii elaborate și design multicolor.
Rustic
Pentru a completa decorul unei case în stil rustic, alegerile tale pot include: modele de șemineu cu design tradițional, perne care să completeze mobilierul, scaun tip balansoar, din lemn masiv, ghivece, cuverturi din in sau bumbac pentru canapea sau pat, tablouri, sfeșnice sau suporturi rustice cu lumânări. Poți alege de asemenea și produse naturale de tip crenguțe de copaci, coșuri împletite din paie, sculpturi din lemn, vase și sticle acoperite cu sfoară, bușteni așezați lângă sobă etc.
Retro
Atuul stilului retro îl reprezintă flexibilitatea de exprimare a personalităţii și nonconformismului, deci poți face uz de oricât din orice, culoare, decorațiuni, mobilier. Poți încadra un telefon în format vechi, cu cablu și receptor, care să te ducă cu gândul direct în trecut, poți reînvia bibelourile și mileurile, sau poți achiziționa un aparat de radio cu format vechi și un fotoliu în același stil.
Ușor de folosit și integrat sunt tablourile care ilustrează vedete ale anilor 80 și 90 sau scene din filme celebre ori fotografii cu cadre urbane. Printre cele mai interesante obiecte decorative se numără ceasurile clasice de masă, fructierele din sticlă, globul pământesc în suport cu picior pentru amplasare pe birou, lustrele și veiozele cu abajur din bucăți colorate de sticlă și mașinile de cusut clasice.
Alegerea decorațiunilor pentru casă te va ajuta să-ți pui amprenta asupra locuinței tale, să îi oferi personalitate și un aspect plăcut și confortabil. Orice interior banal poate căpăta valențe dacă e pus în valoare de piese decorative inspirate.