Interiorul casei tale este o reflexie a starii tale de spirit

Spațiul este un element crucial al designului interior. Cum o parte considerabilă din viața noastră o petrecem în casă, designul de interior pe care îl alegem are o influență masivă asupra stării noastre de spirit, sentimentelor, comportamentului și bunăstării fizice. Astfel, interiorul casei noastre nu trebuie doar să arate bine; dar trebui să ne facă să ne simțim bine.

S-a demonstrat că multe tehnici și abordări de design interior reduc stresul și depresia. Deși realizarea unei legături între designul casei și stabilitatea emoțională nu este nouă, studii recente au întărit validitatea acestor afirmații. Prin urmare, crearea de spații cu un design de interior plăcut poate crește sănătatea mintală. Lumea afacerilor acordă atenție și efectelor psihologice ale designului interior. Designerii corporativi folosesc culoarea, iluminarea, machetele, texturile și lucrările de artă pentru a crea spații motivante, înălțătoare, care vor promova eficiența, creativitatea, fericirea, încredere.

Designerii petrec la fel de mult timp luând în considerare starea de spirit ca și estetică. În timp ce multe elemente de design interior au fost asociate cu îmbunătățirea sănătății mintale, există câteva componente care par să fie menționate din nou și din nou. Efectele luminii, spațiul, plantele și florile, culorile, aspectul mobilierului și lucrările de artă au fost studiate pe larg. Acești factori au capacitatea de a influența modul în care oamenii se simt. Când este utilizat corect, fiecare dintre aceste elemente de design poate crea un mediu propice reducerii stresului, anxietății și depresiei. În acest articol am arătat importanța designului interior în transmiterea unei stări de bine, ca element de legătură și de echilibru între toate piesele unei amenajări.

Crearea perceptiei spatiului

Aceasta se referă la perspectivă – impresia pe care o dă un spațiu atunci când fiecare mic detaliu și decor îi afectează întreaga imagine. Pe măsură ce intri într-un spațiu, mintea ta rătăcește în el, prinzând detalii evidente de design.

Preferăm spațiile întinse; cele care dau un sentiment de deschidere, existând noi abordări sau studii care sugerează că spațiile afectează mintea multisenzorială a oamenilor. Există mai multe tehnici pentru a realiza această percepție a spațiului prin arhitectură și design. În mod colectiv, acestea sunt numite „trucuri vizuale” care pot varia de la mai multe lucruri, inclusiv mobilier, decor de perete, culoare, iluminare și organizare.

În primul rând, un spațiu curat și neaglomerat face magie. În continuare, un alt element care creează iluzia spațiului este iluminatul. Spațiile care întâmpină o cantitate generoasă de lumină naturală prin tavane înalte, ferestre mari, corpuri de iluminat, uși de sticlă sau oglinzi pe perete vor da în mod natural senzația de zonă mai extinsă. Mobilierul și interioarele deschise la culoare realizează și ele acest efect. Crearea percepției spațiului duce la o minte deschisă și oferă o energie pozitivă.

Optati pentru multa lumina

Când intrați într-o cameră plină cu lumină naturală ridică în mod eficient starea de spirit, energia și induce un sentiment fericit. Obținerea unei doze sănătoase de lumină solară stimulează starea de spirit – stimulează gândurile pozitive, creativitatea, productivitatea, un somn mai bun.

Alegeti paleta de culori potrivita

Când casa ta se potrivește cu paleta ta de culori preferată, această experiență vizuală te poate încânta de fiecare dată. Dar, pe deasupra, culoarea oferă și o experiență psihologică. Tonurile de culoare pe care le alegeți îți pot afecta drastic starea de spirit și emoțiile. Culoarea este probabil unul dintre primele gânduri atunci când vine vorba de elemente de design care modifică starea de spirit sau care influențează starea de spirit

Iată câteva semnificații universale ale efectelor de culoare: culorile calde, cum ar fi roșu, galben sau portocaliu, vă pot oferi sentimente de pasiune și confort, dar aceste culori extrem de stimulatoare pot provoca, de asemenea, furie. Culorile mai reci de pe cealaltă parte a spectrului, cum ar fi albastrul, verdele și violetul pot fi pașnice, calmante și arăta fiabilitate sau securitate, dar pot, de asemenea, evoca sentimente de tristețe și indiferență. Tonurile palide – cum ar fi gri deschis, albastru deschis – pot fi mai relaxante și mai liniștitoare; în timp ce culorile profund saturate pot părea foarte opace și pot duce la sentimente mai intense și mai energice.

Stiluri de design Feng Shui

Este ceva ce învățăm din practica străveche a Feng Shui – formele și texturile ar trebui să reprezinte elemente naturale (pământ, apă, lemn, metal și foc). Textura bogată a unui covor va spori sentimentul de confort și fericire, în timp ce elementele metalice decorative, cum ar fi ceasul de perete, vaza etc., vor promova puterea și independența. Elementele din lemn sunt legate de sănătate și de creșterea personală. Aceeași disciplină ne învață că mobilierul trebuie aranjat într-un mod care să nu creeze „spațiu mort” (mobilier aranjat pe perete), deoarece stimulează energia negativă. Un flux fără întreruperi a elementelor din cameră permite energiei să curgă la fel de perfect. Echilibrul ar trebui să fie întotdeauna mai important decât simetria.

Călătoria către realizarea unui spațiu care vă afectează pozitiv starea de spirit, mintea și comportamentul, indiferent de circumstanță sau anotimp, poate să nu fie întotdeauna simplă. De cele mai multe ori, va trebui să treceți prin câteva runde de încercări și erori; sau să întâmpinați situații frustrante în care v-ați putea simți blocat. Nu vă faceți griji. Acesta este un proces pas cu pas care necesită o anumită gândire și înțelegere a sinelui pentru ca designul de interior să funcționeze în ansamblu.

A posta un comentariu

× Ai întrebări?