STILUL FARMHOUSE: Caracteristici și reguli de amenajare interioară

Cu toții aspirăm să amenajăm spațiul nostru de locuit, astfel încât să reflecte cât mai fidel dorințele, necesitățile și visurile noastre. Cu câteva decenii în urmă, lipsa informațiilor ne îndemna să ne limităm la necesitățile esențiale – pat, masă, scaune și dulapuri – pe care le îmbunătățeam cu o notă tradițională sau o eleganță veche moștenită. În prezent, avalanșa de informații ne încurajează să adoptăm stiluri care pot să nu ne caracterizeze în mod necesar, dar pe care le-am visat dintotdeauna.

Asta putem spune și despre stilul Farmhouse, un stil retro delicat, ale cărui elemente decorative te transportă mental în regiunea franceză Provence și, implicit, în stilul care o definește – stilul provincial. Cunoscutul scriitor francez Marcel Proust afirma că “adevăratele paradisuri sunt cele pierdute”, dar în opinia noastră, paradisul există și poartă numele de Provence. Această zonă aflată în sud-estul Franței a inspirat încă de acum câteva secole un stil de amenajare interioară plin de culoare și căldură. Din punct de vedere arhitectural, stilul provensal abundă în elemente rustice conectate la natură.

Caracteristicile stilului Farmhouse

Caracteristicile definitorii ale stilului Farmhouse sunt materialele naturale, culorile neutre, texturile și elementele decorative specifice. Stilul Farmhouse pune accent pe utilizarea materialelor naturale precum lemnul și piatra, în combinație cu texturi precum țesăturile din bumbac, in și lână, pentru a crea o atmosferă călduroasă și confortabilă. Aceste materiale sunt alese cu grijă pentru a crea o estetică rustică și confortabilă, caracteristică stilului Farmhouse.

În plus, culorile neutre și luminoase precum alb, crem, bej, gri deschis și nuanțe de pastel sunt utilizate pentru a accentua aspectul aerisit și relaxant al acestui stil. Mobilierul în decorul Farmhouse se caracterizează prin linii simple și solide, cu o estetică rustică și vintage. Este important ca piesele de mobilier să fie confortabile și funcționale, precum scaunele cu perne moi și mesele masive din lemn. În plus, elementele decorative specifice stilului Farmhouse includ accente rustice și vintage precum obiecte vechi, tablouri cu peisaje rurale, oglinzi cu rame din lemn și textile cu imprimeuri tradiționale.

Reguli de amenajare

Asemenea inițialului spirit al caselor Farmhouse, amenajarea acestora a presupus utilizarea a tot ce era practic și disponibil, fără exagerări delicate, prețioase sau pretențioase. Casele decorate în acest stil trebuie să transmită o evoluție în concordanță cu mediul înconjurător. Elementele de design trebuie să fie robuste, păstrând în același timp o notă subtilă de rafinament. O locuință amenajată în acest stil se va bucura de o terasă din lemn, echipată cu un balansoar și plante amplasate în vase inedite – butoaie, sticle vechi, cratițe sau căni mari ușor zgâriate, transformate în vase decorative.

Folosind elemente de artizanat sau obiecte cu o semnificație nostalgică poate fi distractiv, dar trebuie să fie făcut cu măsură – să fie unul sau două elemente. Adăugați câteva piese autentice din epocă și veți transforma imediat designul într-un Farmhouse autentic. Un aspect esențial de ținut minte atunci când amenajați în stil Farmhouse este să nu vă grăbiți. Acest stil plin de farmec și caracter nu poate fi realizat peste noapte! Nu cumpărați pur și simplu pentru a umple spațiul, ci explorați magazinele cu atenție și colectați obiecte cu grijă.

Decorați-vă spațiul cu lucruri care au o semnificație, indiferent dacă sunt noi sau vechi de decenii.

În ceea ce privește procesul de (re)decorare, planificarea joacă un rol important. Înainte de a vă angaja în proiectare, alocați timp pentru a examina cu atenție spațiul pe care îl aveți la dispoziție. Luați în considerare aspecte precum distribuția camerei, iluminatul și aranjamentul mobilierului, împreună cu elementele care se potrivesc sau nu în contextul dvs., și identificați posibilele modificări care ar putea să vă faciliteze lucrul. Apoi, când sunteți pregătit să începeți să adunați elementele de design, țineți cont că ar trebui să acordați o atenție specială mobilierului și opțiunilor de depozitare, plasându-le în centrul atenției, înaintea altor elemente decorative.

A posta un comentariu

× Ai întrebări?