STILUL SCANDINAV: În amenajările interioare

Stilul scandinav constituie alegerea ideală pentru a crea un spațiu confortabil și călduros, capabil să ofere acea senzație de intimitate cunoscută în cultura americană sub numele de “coziness”.

Amenajările inspirate din țările nordice îmbină eleganța, funcționalitatea și estetica, oferind plăcere vizuală și generând o atmosferă relaxantă. Contrar preconcepțiilor din mediul online, stilul scandinav nu se limitează doar la spații dominante de pereți albi, prezența lemnului și aspectul funcțional al spațiului, ci cuprinde o varietate impresionantă de elemente care alcătuiesc acest design absolut captivant.

Istoria stilului scandinav

Stilul scandinav în amenajările interioare nu numai că a trecut testul timpului, dar a rămas și în vogă. Istoria sa nu se limitează însă la trendul Hygge din ultimii ani. Originea stilului scandinav se întinde până în anii ’50, în timpul mișcării moderniste din Europa și America, cunoscută sub numele de funcționalism.

Această abordare și-a câștigat rapid popularitatea și a adus în design și arhitectură amenajări inspirate din natură și estetica modernă.

Liniile simple, mobilierul practic și paleta cromatică neutră au reprezentat idealul locuitorilor din țările nordice pentru propriile lor locuințe.

Caracteristicile distincte ale stilului scandinav

Caracteristicile inconfundabile ale stilului scandinav au evoluat din necesitățile locuitorilor din țările nordice, impuse de iernile lungi, lipsa luminii și predominanța spațiilor mici, care a condus la economisirea resurselor de căldură.

Acest stil se remarcă prin:

  • Mobilier calitativ și compact, multifuncțional, confortabil, ușor de manevrat și întreținut;
  • Finisaje din lemn, de obicei în culori deschise sau tonuri inspirate din natură;
  • Exploatarea luminii naturale;
  • Prezența plantelor verzi;
  • Utilizarea țesăturilor confortabile și călduroase;
  • Abordarea minimalistă în alegerea decorațiunilor.

Totuși, comparativ cu originile sale, stilul scandinav a suferit ajustări subtile pentru a răspunde cerințelor contemporane privind spațiile interioare. În timp ce inițial decorul scandinav se baza exclusiv pe elementele naturale, astăzi lemnul și piatra sunt acompaniate de finisaje moderne precum plasticul și fibra de sticlă.

În plus, evoluția acestui stil de amenajare a introdus liniile curbe și forme fluide. Paleta cromatică neutră care e baza proiectelor în stil scandinav, poate acum să fie îmbogățită cu accente cromatice intense. De asemenea, încăperile dominante de alb obțin textură prin tapiterii și decorațiuni realizate din materiale sintetice.

Este notabil faptul că putem discuta despre caracteristicile specifice ale stilului nordic în funcție de țara care servește ca sursă de inspirație.

Stilul scandinav în amenajarea casei tale

La Primera.ro, amenajările sunt o plăcere enormă pentru noi! Indiferent de stilul pe care îl dorești, suntem aici să îți oferim consultanță și produse de design necesare pentru a obține spațiul confortabil pe care ți-l dorești.

După ce ai aflat mai multe detalii despre amenajarea în stil scandinav, este posibil să simți dorința de a experimenta beneficiile acestui stil în propriul tău spațiu. Așadar, dacă vrei să creezi un mediu conform principiilor de design ale nordicilor, stăm la dispoziția ta pentru a-ți furniza inspirație și idei originale!

A posta un comentariu

× Ai întrebări?